Maar... India is natuurlijk niet op steekkaart te brengen... Zo’n veelzijdig fascinerend, mysterieus land, een onbegrijpelijk aantrekkelijk en tegelijk afstotend bijna-continent, smeltkroes van culturen, etnieën en godsdiensten, mengelmoes van lokale tradities, talen, contrasten...
cijfers... zijn relatief en kunnen nogal eens verschillen naargelang de bron. We trachtten een zo juist mogelijke keuze te maken.
cijfers... zijn relatief en kunnen nogal eens verschillen naargelang de bron. We trachtten een zo juist mogelijke keuze te maken.

Uurverschil
In India is het vier en een half uur later dan bij ons. (In de zomertijd - zomeruur - is het verschil drie en een half uur). India ligt tussen 37°6' en 8°4' NB en tussen 68°1' en 97°25' OL.
Ligging
India is in onze contreien een redelijk druk bereisd en besproken land. Het wordt soms beschouwd als het scharnierpunt tussen westerse rationaliteit en oosterse mystiek. India is het grootste land van Zuid-Azië, het gebied waartoe ook Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka, Malediven, Nepal en Bhutan worden gerekend.
Buurlanden
Pakistan, Afghanistan (afhankelijk van het al of niet bij India rekenen van het meest noordelijke deel van Jammu & Kashmir), China, Nepal, Bhutan, Myanmar (Birma), Bangladesh, Sri Lanka, Malediven.
Natuurlijke grenzen
In het westen: Arabische Zee.
In het noorden: Himalayagebergte.
In het oosten: Golf van Bengalen.
In het zuiden: Indische Oceaan.
Oppervlakte
3.287.590 km² (100 x zo groot als België).
Lengte: 3 000 km.
Breedte: 3 200 km.
India is het zevende grootste land van de wereld.
Officiële naam
Republic of India, Bharatiya Ganarajya (Hindi).
Vlag
Het oranje (saffraangeel) is symbool voor de moed en opofferingsgezindheid en verwijst ook naar de hindoebevolking.
De kleur groen staat voor het geloof in vruchtbaarheid en verwijst naar de islamitische bevolking.
Het wit symboliseert reinheid en waarheid en het verlangen naar vrede tussen beide bevolkingsgroepen.
De blauwe charkha (spinnewiel) is een oud-boeddhistisch symbool dat beweging en vreedzame verandering weergeeft. Dit symbool werd in de vlag opgenomen toen India in 1947 onafhankelijk werd.
Talen
Er zijn 22 officiële talen en 1 650 dialecten.
Hindi is grondwettelijk vastgelegd de officiële taal en wordt gesproken door zo'n 40% van de bevolking. Daarnaast is ook het Engels nog tijdelijk als officiële taal erkend. In het Dravidische Zuid-India is er veel weerstand tegen het Hindi, de taal van het Noorden. Deze weerstand en het belang van de regionale partijen maakt dat het Engels nog steeds de voertaal is van het Indiase parlement en de regering. 3 à 5% van de bevolking beheerst het Engels. Daarnaast zijn nog 22 andere talen als officiële deelstaattalen erkend.
Munt
= roepie. 1 is onderverdeeld in 100 paisas. 1 lakh is 100.000 Via http://www.tijd.be/wisselkoersen kan je de wisselkoers van de roepie opzoeken.
Hoofdstad
New Delhi
Geschiedenis
India is nu een 'onafhankelijk' land maar gedurende duizenden jaren werden de culturele en sociaal-economische ontwikkelingen er sterk beïnvloed door andere volkeren die van buitenaf het gebied binnendrongen. Dit heeft een unieke vermenging van culturen tot gevolg gehad.
Geschiedenis in grote lijnen:
Staatsvorm
India is op basis van de grondwet uit 1949 een federale parlementaire democratische republiek met een president als staatshoofd. Hij wordt om de vijf jaar verkozen. In juli 1997 werd Kocheril Raman Narayanan verkozen tot president. Voor het eerst bekleedde een 'dalit' (kasteloze) deze in hoofdzaak ceremoniële functie. In 2007 kreeg India voor het eerst in de geschiedenis een vrouw als president: Prathiba Patil. Sinds juli 2012 is Pranab Mukherjee de president. Het systeem van de parlementaire democratie nam India over van de Britten waarvan ze in 1947 onafhankelijk werden. Sedertdien kent het land vrije verkiezingen (in principe om de vier jaar). De huidige premier is Narendra Modi (verkozen in mei 2014). Hij is de machtigste figuur in het Indiase politieke leven.
Deelstaten
India is een federatie met 6 centraal bestuurde gebieden (Union Territories), 29 deelstaten en I hoofdstedelijk gewest, Delhi. Delhi en de 29 deelstaten hebben elk een eigen parlement en regering.
In november 2000 zijn drie deelstaten opgesplitst. Zo is het aantal deelstaten van 25 tot 28 gegroeid. Zijn opgesplitst: Madhya Pradesh in Madhya Pradesh en Chhattisgarh. Uttar Pradesh in Uttar Pradesh en Uttaranchal en Bihar in Bihar en Jharkhand. In februari 2014 werd ook de deelstaat Andhra Pradesh opgesplitst in 2: Seemandhra en Telangana.
Bevolking
Volgens de laatste volkstelling: 1.210.193.422 (in 2011). Volgens niet-officiële schattingen telt het land anno 2013 ongeveer tegen de 1.220.800.359 inwoners. Enkel in China wonen nog meer mensen; 1 op 7 mensen in de wereld is Indiër.
Bevolkingsdichtheid
355 inwoners per km² (zelfde bevolkingsdichtheid als België).
16,7% van de wereldbevolking leeft er op maar 2,4% van de totale landoppervlakte van deze aardbol. In bepaalde gebieden is de bevolkingsdichtheid zeer hoog, in het bijzonder in de Gangesvlakte en langs de kust bv. in West-Bengalen: 904 per km², Kerala: 819 per km².
Levensverwachting
65 jaar. 42% van de bevolking is jonger dan 15 jaar. Er is 1 arts per 2.097 inwoners.
Grootste steden
Er zijn 27 miljoenensteden. De grootste stad is Mumbai met officieel 16 miljoen inwoners. Andere grote steden: Delhi (13 miljoen), Kolkata (vroeger: Calcutta) (13 miljoen), Bangalore (5,5 miljoen). Chennai (6,5 miljoen).
Verstedelijking
Een stijgend aantal mensen woont in de steden (30 % van de totale bevolking). De aanzwelling is vooral een gevolg van de snelle aangroei van de bevolking en van de plattelandsvlucht wegens de werkloosheid. Van die stedelijke bewoners wonen er ruim 50 miljoen in sloppenwijken en daar naast leven nog vele miljoenen mensen gewoon op de stoep '.
Godsdienst
hindoes: 82% van de bevolking
moslims: 12,1%
christenen: 2,3%
sikhs: 1,9%
boeddhisten: 0,8%
jains: 0,4%
overigen: 0,5%
Infrastructuur
India heeft een goed net van binnenlandse vlieglijnen en treinverbindingen (met 62.000 km, het op één na grootste ter wereld).
Reliëf
Het centraal gelegen Deccan Plateau (440 tot 800 m) gaat in het noorden over in de Indus- en Gangesvlakte en loopt in zuidoostelijke richting af naar de zee.
Langs de westkust liggen de Western Ghats die in het zuiden reiken tot 2700 m. Langs de noordgrens ligt de Himalaya, het hoogste gebergte ter wereld.
Er is een hoogteverschil van nagenoeg 9000 meter tussen het zeeniveau en de hoogste bergtoppen.
Rivieren
(belangrijkste)
In het noorden: Brahmaputra en Ganges
Centraal: Narmada, Mahanadi, Godavari en Krishna
In het zuiden: Cauvery.
Klimaat
Met uitzondering van de Himalaya-keten en de woestijngebieden in het noordwesten (Tharwoestijn), bevindt het Indische subcontinent zich in de tropische klimaatgordel.
Het klimaat en ook het leven worden bepaald door de moesson. In de zomer waait tropische, vochtige lucht uit de Indische Oceaan het subcontinent binnen en in de winter stroomt 'koude', droge lucht er weer uit weg.
In het noorden is er een koel seizoen van oktober tot maart (+/- 21°) en een hete periode van maart tot juni (+/- 40°); van juni tot oktober is het regenseizoen.
In het zuiden heeft het klimaat een tropisch karakter met geringe temperatuurverschillen het jaar door.
Gebieden, vegetatie
Op rondreis door India kom je zowel besneeuwde bergtoppen als zandwoestijnen en tropische wouden en kusten tegen.
Oorspronkelijke vegetatie (bijv. savanne op het Deccan-plateau of her en der tropisch en subtropisch regenwoud) vind je vooral nog in reservaten en nationale parken. De natuurlijke omgeving moest op heel veel plaatsen wijken voor akkerbouw. 52% van de oppervlakte is in gebruik voor de landbouw. De bossen (19,5%) zijn vaak secundair.
Landbouw
De meeste producten worden in India zelf verbouwd, slechts 3.4% van het voedsel moet worden geïmporteerd.
India is de derde grootste producent van de wereld van graan, tabak en katoenzaad en -vezels en van koeienmelk. de tweede grootste producent van rijst (na China), sorghum (na VS), aardnoten (na China) en ruwe natuurzijde (na China) en de grootste producent van gierst, bananen, mango's, thee, rietsuiker, jutevezel en hennepvezel, boter (cijfers '95).
India heeft ook de grootste veestapel ter wereld (runderen, buffels, geiten).
Zowat zes op tien Indiërs heeft een inkomen uit de landbouw.
De landbouw wordt hoofdzakelijk op traditionele wijze bedreven. Planten en wieden wordt vooral door vrouwen gedaan, ploegen en mesten door mannen. De voedselproductie kende de laatste twintig jaar een flinke groei. Dat kwam vooral door de zogenaamde 'groene revolutie': wonderzaden en meststoffen zorgden inderdaad voor ongeziene oogsten maar alleen wie veel geld heeft, kan die betalen.
Belangrijkste energiebron
Kolen. India behoort tot de drie grootste steenkoolproducerende landen.
Industrie
Na de onafhankelijkheid koos de Indiase regering voor een snelle industrialisatie op eigen kracht. Lange tijd werden bijna alle goederen in India zelf geproduceerd. Deze politiek van importsubstitutie werd in 1991 verlaten.
Structuur van de economie
Aandeel in het BBP (bruto binnenlands product): landbouw: 17%, industrie: 28%, diensten: 55% (in 2010).
Werkloosheid
Een hele kleine minderheid van de Indiërs werkt in de georganiseerde sector (8,5%). 91,5% is werkzaam in de informele sector en de landbouw. Deze arbeid wordt niet geregistreerd en de arbeidswetgeving is voor deze mensen dan ook van geen tel.
Economische politiek
India was tot voor kort een economisch 'Coca Colavrij' eiland. India's beleid was gericht op zelfvoorziening. De klemtoon op de zware industrieën, bracht India in de top tien van de grootste industrielanden ter wereld. Vanaf '84 kwam de liberalisering van de economie op gang en in 1991 werd de markt definitief opengegooid. De economie kreeg hierdoor een geweldige impuls, de verdere uitbouw van de infrastructuur, de telecommunicatie, banksystemen ... Er groeien forse federale reserves en de Wereldbank applaudisseert, maar de slotsom is dat de armen armer worden. Veertig procent van de bevolking blijft verstoken van essentiële basisgoederen: genoeg en gevarieerd voedsel, gezondheidszorg, onderwijs, huisvesting, enz. Er is ook grote kritiek geweest op het opengooien van de markt. Die is namelijk tot stand gekomen onder zeer zware druk van de VS. Veel Indiërs voelden zich door de Gatakkoorden bedrogen. Anderen vonden het een goede zaak. Nieuwe groeipolen zijn de boomende IT-steden Bangalore, Chennai en Hyderabad waar de overheid buitenlandse ondernemingen probeert aan te trekken met aantrekkelijke vestigingsvoorwaarden (belastingsvrijstelling, ... ).
Export
India exporteert het grootste deel van zijn goederen en diensten naar de Verenigde Staten (13%), de Verenigde Arabische Emiraten (10%), China (7%) en Singapore (4%). Andere afnemers van India zijn Hong Kong, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, enz. Het grootste aandeel van de export is voor olie, edelstenen en juwelen. Ook chemische producten (waaronder geneesmiddelen), textiel, software en machines maken een voornaam deel van de export uit.
Import
Petroleum (en -producten), schroot, machines en transportmiddelen, parels en edelstenen (ruwe diamant), elektronica, kunstmest.
Onderwijs
74% van de mannen en 51% van de vrouwen is geletterd.
Volgens de grondwet moet er algemeen verplicht en gratis lager onderwijs zijn voor alle kinderen tot 14 jaar. Volgens de statistieken gaan zeer veel kinderen naar school: 94 % volgt lager onderwijs. Velen echter zijn wel geregistreerd maar gaan niet. Hoger onderwijs (na 14 jaar): jongens: 59% en meisjes: 52 %. Er zijn zo'n 200 universiteiten en hogescholen met universitaire status. India heeft een relatief hoog aantal universitair gediplomeerden.
Sport en ontspanning
Cricket is heel populair.
Film is in India de populairste vorm van vermaak. De Indiase filmindustrie stelt zo’n 6 miljoen mensen te werk en haalde in 2008 een omzet van ongeveer 6 miljard euro. Elke dag gaan 23 miljoen Indiërs naar de bioscoop. India is het grootste filmproducerende land ter wereld. Jaarlijks worden maar liefst 800 films uitgebracht, in ten minste 7 Indiase talen.
Chennai en Mumbai zijn belangrijke filmcentra. Mumbai wordt wel eens 'Bollywood' genoemd.
Maar ook in kleine dorpen - als het feest is - worden films vertoond in de openlucht, als de duisternis is gevallen.
Eén van de belangrijkste werken is de bewerking van het antieke Mahabharata-epos. De volledige film duurt 24 uur en wordt in afleveringen op tv uitgezonden.
Naast de filmindustrie hebben ook de radio en de tv in de laatste decennia een enorme vlucht genomen. Amerikaanse en Britse series verschijnen op de Indiase televisie, maar er worden ook eigen series gemaakt, zoals bijvoorbeeld een hindiversie van ‘Friends’. India heeft ook zijn eigen muziekzender: Channel V, de Indiase variant van MTV. Maar ook MTV India bestaat, met zijn eigen VJ’s en een mengeling van Westerse pop, rock, R&B, bollywoodsongs, enz.
In India is het vier en een half uur later dan bij ons. (In de zomertijd - zomeruur - is het verschil drie en een half uur). India ligt tussen 37°6' en 8°4' NB en tussen 68°1' en 97°25' OL.
Ligging
India is in onze contreien een redelijk druk bereisd en besproken land. Het wordt soms beschouwd als het scharnierpunt tussen westerse rationaliteit en oosterse mystiek. India is het grootste land van Zuid-Azië, het gebied waartoe ook Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka, Malediven, Nepal en Bhutan worden gerekend.
Buurlanden
Pakistan, Afghanistan (afhankelijk van het al of niet bij India rekenen van het meest noordelijke deel van Jammu & Kashmir), China, Nepal, Bhutan, Myanmar (Birma), Bangladesh, Sri Lanka, Malediven.
Natuurlijke grenzen
In het westen: Arabische Zee.
In het noorden: Himalayagebergte.
In het oosten: Golf van Bengalen.
In het zuiden: Indische Oceaan.
Oppervlakte
3.287.590 km² (100 x zo groot als België).
Lengte: 3 000 km.
Breedte: 3 200 km.
India is het zevende grootste land van de wereld.
Officiële naam
Republic of India, Bharatiya Ganarajya (Hindi).
Vlag
Het oranje (saffraangeel) is symbool voor de moed en opofferingsgezindheid en verwijst ook naar de hindoebevolking.
De kleur groen staat voor het geloof in vruchtbaarheid en verwijst naar de islamitische bevolking.
Het wit symboliseert reinheid en waarheid en het verlangen naar vrede tussen beide bevolkingsgroepen.
De blauwe charkha (spinnewiel) is een oud-boeddhistisch symbool dat beweging en vreedzame verandering weergeeft. Dit symbool werd in de vlag opgenomen toen India in 1947 onafhankelijk werd.
Talen
Er zijn 22 officiële talen en 1 650 dialecten.
Hindi is grondwettelijk vastgelegd de officiële taal en wordt gesproken door zo'n 40% van de bevolking. Daarnaast is ook het Engels nog tijdelijk als officiële taal erkend. In het Dravidische Zuid-India is er veel weerstand tegen het Hindi, de taal van het Noorden. Deze weerstand en het belang van de regionale partijen maakt dat het Engels nog steeds de voertaal is van het Indiase parlement en de regering. 3 à 5% van de bevolking beheerst het Engels. Daarnaast zijn nog 22 andere talen als officiële deelstaattalen erkend.
Munt
= roepie. 1 is onderverdeeld in 100 paisas. 1 lakh is 100.000 Via http://www.tijd.be/wisselkoersen kan je de wisselkoers van de roepie opzoeken.
Hoofdstad
New Delhi
Geschiedenis
India is nu een 'onafhankelijk' land maar gedurende duizenden jaren werden de culturele en sociaal-economische ontwikkelingen er sterk beïnvloed door andere volkeren die van buitenaf het gebied binnendrongen. Dit heeft een unieke vermenging van culturen tot gevolg gehad.
Geschiedenis in grote lijnen:
- Er was reeds omstreeks 2500 voor Christus een hoogontwikkelde beschaving in de Indusvlakte (het gebied dat zich nu uitstrekt over Noord-India en vooral Pakistan).
- 1500 voor Christus: Ariërs, blanke veenomaden uit de Zuid-Russische steppen, vallen binnen. Een groot deel van de reeds aanwezige Dravidische bevolking zakt af naar het zuiden van India.
- Vanaf 900 na Christus wordt de invloed van de islam merkbaar. In de 13de eeuw veroveren Afghaanse, Centraal-Aziatische en Perzische legers grote delen van 'Hindustan'. De islamitische Mogol-dynastie kent een hoogtepunt in de 17de eeuw.
- Vanaf 1500 'ontdekken' ook Europese handelaren het gebied waar vooral specerijen, de indigo-plant en katoenen en zijden weefsels hun aandacht trekken. Anderhalve eeuw later zal de Britse East India Company een monopolie verwerven.
- Naderhand neemt de Britse overheid de controle van de East India Company over en halverwege de 19de eeuw steekt een periode van negentig jaar Brits-Indië definitief van wal.
- Na een lange onafhankelijkheidsstrijd met o.a. het geweldloze verzet van Gandhi, worden de Britten in 1947 buitengezet. De eenheid van Brits-Indië kan niet worden behouden. De moslims scheuren een eigen staat af: Pakistan. In 1971 vallen Oost- en West-Pakistan uiteen in Pakistan en Bangladesh.
Staatsvorm
India is op basis van de grondwet uit 1949 een federale parlementaire democratische republiek met een president als staatshoofd. Hij wordt om de vijf jaar verkozen. In juli 1997 werd Kocheril Raman Narayanan verkozen tot president. Voor het eerst bekleedde een 'dalit' (kasteloze) deze in hoofdzaak ceremoniële functie. In 2007 kreeg India voor het eerst in de geschiedenis een vrouw als president: Prathiba Patil. Sinds juli 2012 is Pranab Mukherjee de president. Het systeem van de parlementaire democratie nam India over van de Britten waarvan ze in 1947 onafhankelijk werden. Sedertdien kent het land vrije verkiezingen (in principe om de vier jaar). De huidige premier is Narendra Modi (verkozen in mei 2014). Hij is de machtigste figuur in het Indiase politieke leven.
Deelstaten
India is een federatie met 6 centraal bestuurde gebieden (Union Territories), 29 deelstaten en I hoofdstedelijk gewest, Delhi. Delhi en de 29 deelstaten hebben elk een eigen parlement en regering.
In november 2000 zijn drie deelstaten opgesplitst. Zo is het aantal deelstaten van 25 tot 28 gegroeid. Zijn opgesplitst: Madhya Pradesh in Madhya Pradesh en Chhattisgarh. Uttar Pradesh in Uttar Pradesh en Uttaranchal en Bihar in Bihar en Jharkhand. In februari 2014 werd ook de deelstaat Andhra Pradesh opgesplitst in 2: Seemandhra en Telangana.
Bevolking
Volgens de laatste volkstelling: 1.210.193.422 (in 2011). Volgens niet-officiële schattingen telt het land anno 2013 ongeveer tegen de 1.220.800.359 inwoners. Enkel in China wonen nog meer mensen; 1 op 7 mensen in de wereld is Indiër.
Bevolkingsdichtheid
355 inwoners per km² (zelfde bevolkingsdichtheid als België).
16,7% van de wereldbevolking leeft er op maar 2,4% van de totale landoppervlakte van deze aardbol. In bepaalde gebieden is de bevolkingsdichtheid zeer hoog, in het bijzonder in de Gangesvlakte en langs de kust bv. in West-Bengalen: 904 per km², Kerala: 819 per km².
Levensverwachting
65 jaar. 42% van de bevolking is jonger dan 15 jaar. Er is 1 arts per 2.097 inwoners.
Grootste steden
Er zijn 27 miljoenensteden. De grootste stad is Mumbai met officieel 16 miljoen inwoners. Andere grote steden: Delhi (13 miljoen), Kolkata (vroeger: Calcutta) (13 miljoen), Bangalore (5,5 miljoen). Chennai (6,5 miljoen).
Verstedelijking
Een stijgend aantal mensen woont in de steden (30 % van de totale bevolking). De aanzwelling is vooral een gevolg van de snelle aangroei van de bevolking en van de plattelandsvlucht wegens de werkloosheid. Van die stedelijke bewoners wonen er ruim 50 miljoen in sloppenwijken en daar naast leven nog vele miljoenen mensen gewoon op de stoep '.
Godsdienst
hindoes: 82% van de bevolking
moslims: 12,1%
christenen: 2,3%
sikhs: 1,9%
boeddhisten: 0,8%
jains: 0,4%
overigen: 0,5%
Infrastructuur
India heeft een goed net van binnenlandse vlieglijnen en treinverbindingen (met 62.000 km, het op één na grootste ter wereld).
Reliëf
Het centraal gelegen Deccan Plateau (440 tot 800 m) gaat in het noorden over in de Indus- en Gangesvlakte en loopt in zuidoostelijke richting af naar de zee.
Langs de westkust liggen de Western Ghats die in het zuiden reiken tot 2700 m. Langs de noordgrens ligt de Himalaya, het hoogste gebergte ter wereld.
Er is een hoogteverschil van nagenoeg 9000 meter tussen het zeeniveau en de hoogste bergtoppen.
Rivieren
(belangrijkste)
In het noorden: Brahmaputra en Ganges
Centraal: Narmada, Mahanadi, Godavari en Krishna
In het zuiden: Cauvery.
Klimaat
Met uitzondering van de Himalaya-keten en de woestijngebieden in het noordwesten (Tharwoestijn), bevindt het Indische subcontinent zich in de tropische klimaatgordel.
Het klimaat en ook het leven worden bepaald door de moesson. In de zomer waait tropische, vochtige lucht uit de Indische Oceaan het subcontinent binnen en in de winter stroomt 'koude', droge lucht er weer uit weg.
In het noorden is er een koel seizoen van oktober tot maart (+/- 21°) en een hete periode van maart tot juni (+/- 40°); van juni tot oktober is het regenseizoen.
In het zuiden heeft het klimaat een tropisch karakter met geringe temperatuurverschillen het jaar door.
Gebieden, vegetatie
Op rondreis door India kom je zowel besneeuwde bergtoppen als zandwoestijnen en tropische wouden en kusten tegen.
Oorspronkelijke vegetatie (bijv. savanne op het Deccan-plateau of her en der tropisch en subtropisch regenwoud) vind je vooral nog in reservaten en nationale parken. De natuurlijke omgeving moest op heel veel plaatsen wijken voor akkerbouw. 52% van de oppervlakte is in gebruik voor de landbouw. De bossen (19,5%) zijn vaak secundair.
Landbouw
De meeste producten worden in India zelf verbouwd, slechts 3.4% van het voedsel moet worden geïmporteerd.
India is de derde grootste producent van de wereld van graan, tabak en katoenzaad en -vezels en van koeienmelk. de tweede grootste producent van rijst (na China), sorghum (na VS), aardnoten (na China) en ruwe natuurzijde (na China) en de grootste producent van gierst, bananen, mango's, thee, rietsuiker, jutevezel en hennepvezel, boter (cijfers '95).
India heeft ook de grootste veestapel ter wereld (runderen, buffels, geiten).
Zowat zes op tien Indiërs heeft een inkomen uit de landbouw.
De landbouw wordt hoofdzakelijk op traditionele wijze bedreven. Planten en wieden wordt vooral door vrouwen gedaan, ploegen en mesten door mannen. De voedselproductie kende de laatste twintig jaar een flinke groei. Dat kwam vooral door de zogenaamde 'groene revolutie': wonderzaden en meststoffen zorgden inderdaad voor ongeziene oogsten maar alleen wie veel geld heeft, kan die betalen.
Belangrijkste energiebron
Kolen. India behoort tot de drie grootste steenkoolproducerende landen.
Industrie
Na de onafhankelijkheid koos de Indiase regering voor een snelle industrialisatie op eigen kracht. Lange tijd werden bijna alle goederen in India zelf geproduceerd. Deze politiek van importsubstitutie werd in 1991 verlaten.
Structuur van de economie
Aandeel in het BBP (bruto binnenlands product): landbouw: 17%, industrie: 28%, diensten: 55% (in 2010).
Werkloosheid
Een hele kleine minderheid van de Indiërs werkt in de georganiseerde sector (8,5%). 91,5% is werkzaam in de informele sector en de landbouw. Deze arbeid wordt niet geregistreerd en de arbeidswetgeving is voor deze mensen dan ook van geen tel.
Economische politiek
India was tot voor kort een economisch 'Coca Colavrij' eiland. India's beleid was gericht op zelfvoorziening. De klemtoon op de zware industrieën, bracht India in de top tien van de grootste industrielanden ter wereld. Vanaf '84 kwam de liberalisering van de economie op gang en in 1991 werd de markt definitief opengegooid. De economie kreeg hierdoor een geweldige impuls, de verdere uitbouw van de infrastructuur, de telecommunicatie, banksystemen ... Er groeien forse federale reserves en de Wereldbank applaudisseert, maar de slotsom is dat de armen armer worden. Veertig procent van de bevolking blijft verstoken van essentiële basisgoederen: genoeg en gevarieerd voedsel, gezondheidszorg, onderwijs, huisvesting, enz. Er is ook grote kritiek geweest op het opengooien van de markt. Die is namelijk tot stand gekomen onder zeer zware druk van de VS. Veel Indiërs voelden zich door de Gatakkoorden bedrogen. Anderen vonden het een goede zaak. Nieuwe groeipolen zijn de boomende IT-steden Bangalore, Chennai en Hyderabad waar de overheid buitenlandse ondernemingen probeert aan te trekken met aantrekkelijke vestigingsvoorwaarden (belastingsvrijstelling, ... ).
Export
India exporteert het grootste deel van zijn goederen en diensten naar de Verenigde Staten (13%), de Verenigde Arabische Emiraten (10%), China (7%) en Singapore (4%). Andere afnemers van India zijn Hong Kong, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, enz. Het grootste aandeel van de export is voor olie, edelstenen en juwelen. Ook chemische producten (waaronder geneesmiddelen), textiel, software en machines maken een voornaam deel van de export uit.
Import
Petroleum (en -producten), schroot, machines en transportmiddelen, parels en edelstenen (ruwe diamant), elektronica, kunstmest.
Onderwijs
74% van de mannen en 51% van de vrouwen is geletterd.
Volgens de grondwet moet er algemeen verplicht en gratis lager onderwijs zijn voor alle kinderen tot 14 jaar. Volgens de statistieken gaan zeer veel kinderen naar school: 94 % volgt lager onderwijs. Velen echter zijn wel geregistreerd maar gaan niet. Hoger onderwijs (na 14 jaar): jongens: 59% en meisjes: 52 %. Er zijn zo'n 200 universiteiten en hogescholen met universitaire status. India heeft een relatief hoog aantal universitair gediplomeerden.
Sport en ontspanning
Cricket is heel populair.
Film is in India de populairste vorm van vermaak. De Indiase filmindustrie stelt zo’n 6 miljoen mensen te werk en haalde in 2008 een omzet van ongeveer 6 miljard euro. Elke dag gaan 23 miljoen Indiërs naar de bioscoop. India is het grootste filmproducerende land ter wereld. Jaarlijks worden maar liefst 800 films uitgebracht, in ten minste 7 Indiase talen.
Chennai en Mumbai zijn belangrijke filmcentra. Mumbai wordt wel eens 'Bollywood' genoemd.
Maar ook in kleine dorpen - als het feest is - worden films vertoond in de openlucht, als de duisternis is gevallen.
Eén van de belangrijkste werken is de bewerking van het antieke Mahabharata-epos. De volledige film duurt 24 uur en wordt in afleveringen op tv uitgezonden.
Naast de filmindustrie hebben ook de radio en de tv in de laatste decennia een enorme vlucht genomen. Amerikaanse en Britse series verschijnen op de Indiase televisie, maar er worden ook eigen series gemaakt, zoals bijvoorbeeld een hindiversie van ‘Friends’. India heeft ook zijn eigen muziekzender: Channel V, de Indiase variant van MTV. Maar ook MTV India bestaat, met zijn eigen VJ’s en een mengeling van Westerse pop, rock, R&B, bollywoodsongs, enz.